Introducció
Un cop acabat el projecte anterior i com que el confinament no s’acaba, he decidit d’esprémer una mica més el meu servidor.
Una de les primeres coses que vaig fer quan va començar la pandèmia, va ser desconnectar les entrades des d’internet.
Romanent a casa, resultava absurd poder accedir-hi des de fora, d’aquesta manera també m’estalvio revisar els logs i veure qui ha volgut entrar sense permís.
Així doncs, revisant quins serveis hi ha instal·lats, veig que encara funciona “Transmission“, que és un client BitTorrent multiplataforma.
És un bon sistema per a descarregar fitxers que altres usuaris comparteixen, com per exemple literatura lliure de drets o programari open source.
Anem a la feina
Aprofitant la circumstància anterior i el fet que tinc unes quantes pel·lícules emmagatzemades, m’ha fet decidir d’instal·lar un servidor d’streaming de vídeo.
Si funciona, podré veure les pelis a la tele sense haver d’endollar un disc dur extern, cosa que, d’altra banda, seria infinitament més senzill, però no tan satisfactori.
Després de voltar una mica per la xarxa, trobo un programari que sembla adequat a les meves circumstàncies que es diu “gerbera“. Primer de tot perquè hi ha una versió per a 32 bits al repositori de Debian i després perquè sembla consumir pocs recursos.
La instal·lació ha estat senzillíssima i només he hagut de modificar un paràmetre del fitxer “config.xml”. Aquest fa referència a l’accés a la interfície d’usuari mitjançant un navegador: “<ui enabled=”yes” show-tooltips=”yes”>”.
A partir d’aquí i seguint la documentació del programa, he afegit els mèdia a la seva base de dades i ja està disponible per a veure’ls a la tele… Ah! Doncs no 🙁
O sí, però no sé com es fa!
A buscar!
Veig que per a veure els mèdia a la tele, cal que aquesta disposi del protocol “DLNA“. Busco el núm. de model de la meva televisió, faig una cerca per Internet i… bingo! La meva tele té instal·lat el protocol i el servidor figura al menú com una entrada de mitjans com qualsevol altra, USB, HDMI, etc.
Resultat
Provo l’invent i va bé, una mica lent, però prou bé. Hauré d’investigar si hi ha massa processos consumint amplada de banda o potser és que els mèdia són massa pesants… No ho sé però segur que hi ha una solució, com per exemple la transcodificació dels fitxers “on the fly” que voldria dir, aproximadament, “sense interrompre el programa informàtic que ja s’està executant”.
Per si no ha quedat clar, la finalitat de tot plegat no és veure els mèdia a la televisió sinó aprendre, aprendre cada dia alguna cosa nova que em resulti interessant, i això ho és.