Les xarxes socials i el ThinTread

Perdoneu la introducció però he d’afegir context a la història.
Ahir vaig fer dues de les proves de síntesi que hauran d’acreditar els coneixements adquirits aquest quadrimestre, Gestió Documental i Xarxes Socials.
Totes dues em van semblar prou difícils, més la primera que la segona, així i tot crec que em va anar força bé.

De tota manera, aquest apunt no és per explicar les fites aconseguides sinó el fet que aquesta setmana s’ha emès un capítol del programa “Sense Ficció”, el títol del qual és Els espies no són el que eren, i  a continuació es va emetre la pel·lícula Un bon americà.

Totes dues emissions són prou bones per a dedicar una part de l’escàs temps del que disposem a veure-les, però el programa en si és millor des del punt de vista de les xarxes socials, i és aquí on el lligo amb aquesta assignatura de la UOC.

Cal especificar abans de continuar que les xarxes socials són TOTES les xarxes socials, incloses, però no només, les SNS (“social network sites/services”) com Facebook, Twitter, etc. Vull dir amb això que una xarxa de contactes de, per exemple, el club de lectura del casal de la gent gran de Pardinyes, també ÉS una xarxa social.
Un cop feta la puntualització, he de confessar que de bon començament em va costar veure el vessant pràctic de l’assignatura i no va ser fins a la meitat del quadrimestre que em vaig adonar de la seva importància en qualsevol camp, des de l’estudi de les transmissions de malalties fins a l’entramat de fets delictius i el terrorisme.

L’anàlisi de xarxes socials té una importància cabdal en aquests temes, sobretot en aquests moments en els quals patim una sobreabundància de transmissió d’informacions, la majoria de les quals són totalment prescindibles, estem “infoxicats“. El “Big data” amenaça d’enterrar-nos vius en informació que no som capaços de digerir ni d’analitzar, i l’anàlisi de les xarxes ens pot donar un cop de mà.

“Al turron” que deien aquells.  Tal com deia el Sr. Bill Binney, protagonista de la pel·lícula / documental esmentada, la clau és analitzar les metadades. Les metadades són les dades de les dades i ens ofereixen les pautes que ens haurien de permetre d’anticipar-nos als fets.

Durant tot el Sense Ficció, la paraula repetida amb més èmfasi és anticipació. L’anticipació és la clau per evitar fets delictius cruents com és el terrorisme i el crim organitzat, i l’anàlisi de les metadades mitjançant programari específic dissenyat per analitzar i estudiar les xarxes socials, facilita aquesta tasca.

Per exemple, si jo truco cada dia la meva mare, vaig a comprar el diari que tinc en subscripció, pago a la carnisseria i al supermercat amb targeta, compro tabac i faig la “loto 649” i, tantes i tantes coses que fem els humans, genero una sèrie de moviments que es poden traçar, sigui mitjançant la targeta de dèbit, el GPS del telèfon o els repetidors telefònics. No cal saber què he comprat, només que hi ha una pauta que es repeteix i és bastant previsible. Aquesta pauta genera metadades que poden ser analitzades.
Un bon dia però, deixo de fer la meva rutina i començo a trucar a telèfons de Marsella (és un dir) on també truca un grup (xarxa) determinat de gent, compro el menjar en altres llocs, on altra gent determinada també compra, i em subscric al diari “X”, al costat d’un determinat grup de subscriptors, les pautes han canviat i les meves xarxes també, i és aleshores que potser s’encén alguna alarma en algun lloc.

Ara mateix, els canvis més fàcils de detectar són a Facebook, Twitter i similars. Els canvis en alguns perfils poden arribar a ser molt evidents i hi ha eines suficients per analitzar aquests canvis, encara que siguin petits.

Per als preocupats per la privacitat, en la pel·lícula esmentada les dades reals dels usuaris estudiats serien anònimes i estarien xifrades per evitar un mal ús, i restarien així a l’espera de la pertinent ordre judicial (digues-me ingenu) que permetés saber qui hi ha darrere aquell identificador xifrat únic.

Apunt final per als “conspi-paranòics”, recomano la sèrie Vigilados: Person of Interest“, una ficció del que, en la meva opinió, seria (potser és) el programa governamental dels EUA anomenat “ThinTread“, que va ser abandonat poc abans dels atemptats del setembre de 2001, veureu que s’assembla moltíssim al que explica el Sr. Binney a la pel·lícula.

Reflexionem-hi si-us-plau, reflexionem-hi.
Notes: (Atribució de la frase: Dinamita). (Atribució de les imatges als respectius propietaris)